Tırnak Batması Tedavisi

tırnak batması tedavisi

Tırnak Batması Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Tırnak batması toplumda sıklıkla karşılaşılan, oldukça ağrılı ve estetik kaygıya neden olan bir sorundur. Ağrılı olmasına rağmen tedavisi pratik ve başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Tedavi sonrasında ise hem tırnak batmasının kötü görüntüsü ortadan kalkar, hem de tırnak daha estetik bir görünüme kavuşur. Tırnak batması gerekli önlemler alınması halinde engellenebilen bir sorundur. Bu yazımızda tırnak batmasının neden olduğu, nasıl geçeceği ve hangi önlemlerin alınabileceğin ayrıntılı olarak aktarılacaktır. 

Neden Olur?

Tırnak batması tırnağın deriye batacak şekilde büyümesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Batık tırnağın tek tarafında ya da her iki tarafında da ortaya çıkabilmektedir. Bazı tırnak batması sorunları o kadar ağrılıdır ki hastaların yürümesini ve gündelik hayatını devam ettirmesini zorlaştırabilmektedir.

Tırnak batması oluşmasına neden olan başlıca sorunlar şunlardır;

  • Tırnakların yanlış kesilmesi (düz ve çok derin olmayacak şekilde kesilmelidir.)
  • Tırnak yapısının doğuştan içe dönük şekilde olması
  • Tırnağın travma ve darbeye maruz kalması
  • Sürekli ucu sivri ve dar ayakkabıların giyilmesi
  • Tırnak mantarı enfeksiyonu
tırnak batması neden olur

Tırnakların doğuştan içe dönük şekilde olması uzayan tırnağın deriye batmasına neden olabilmektedir. Doğuştan olan sebepler dışında kişisel hata olarak tırnakların yanlış kesilmesi batık sorunlarının en sık karşılaşılan nedenidir. Tırnakların yuvarlak ve çok derin olacak şekilde kesilmesi tırnağı deriye batacak şekilde uzamasına neden olmaktadır. Bunun engellenmesi için düz ve çok derin olmayacak şekilde kesilmelidir. Ayrıca tırnaklar kesildikten sonra törpü yapılarak keskinliğinin azaltılması da batık oluşması riskini azaltmaktadır.

Tırnak batmasına neden olan bir diğer kişisel hata ise sürekli olarak uç kısmı dar ve ayakları sıkacak ayakkabıların tercih edilmesidir. Ucu sivri olan ayakkabılar tırnakları sıkıştırarak tırnağı yapısının bozulmasına ve deriye batmasına neden olabilmektedir.

Tırnakta mantar enfeksiyonu oluşması tırnağın genel yapısının bozulmasına ve buna bağlı olarak batma oluşmasına neden olabilmektedir.

Dikkatinizi Çekebilir >> Ameliyatsız Cilt Gençleştirme Uygulamaları

Batık Türleri

Tırnak batması problemleri temel olarak işi aşamada incelenmektedir. Bunlar hafif ve ileri düzeyli tırnak batmalarıdır.

Hafif düzeyli tırnak batmaları henüz yeni oluşan ve birkaç basit uygulama ile doktor müdahalesine gerek kalmadan tedavisi yapılabilen tırnak batması sorunlarıdır. İleri düzeyde olan tırnak batmaları ise 2-3 haftadan uzun süren ve kronikleşe vakıaları kapsamaktadır.

Hafif düzeyde olan batmalar evde yapılabilecek uygulamalarla tedavi edilir. Ancak ilerleyen vakıalarda mutlaka doktor müdahalesi gerekmektedir.

tırnak batması dereceleri
Batık Dereceleri

Tırnak Batması Dereceleri

Tırnaklarda görülen batıklar 1-3 arasında derecelendirilmektedir.[1] Sorunun derecesine göre şu belirtiler görülmektedir;

Birinci aşama: İltihaplanma, şişme ve ağrı,

İkinci aşama: İltihaplanma, ağrı, iyileşmeyen yara ve sızıntı ve granülasyon dokusu,

Üçüncü aşama: Apse oluşumu belirtileri görülebilmektedir.  

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması hastaların kendileri tarafından kolaylıkla fark edilebilecek bir sorundur. Batık sorunlarında görülen başlıca belirtiler şunlardır; tırnak yatağında ağrı, sızlama, kızarıklık, şişlik, iltihaplanma ve extra doku oluşumudur.

İleri düzeyli ve iltiaplanma olan vakıalarda iltihabın kenarında granulasyon dokusu adı verilen extra bir doku oluşmaktadır. Tedavide mutlaka bu dokunun da çıkarılması gerekmektedir.

Evde Tedavi

İlerlememiş vakılarda pamuk uygulaması ve tırnak teli gibi uygulamalarla tedavi gerçekleştirilebilmektedir.

Pamukla Tırnak Batması Tedavisi

Batık tedavisinde amaç tırnağın açısını değiştirerek derinin içine batacak şekilde büyümesinin engellenmesidir. Bunun için ileri düzeyde olmayan durumlarda günde birkaç kez ayakların ılık su içinde bekletilmesi, batma olan kısmın antiseptikle temizlenmesi, antibiyotik kremlerin uygulanması ve deri ile tırnak arasına pamuk koyulması önerilir. Böylece tırnağın deriye batmayacak şekilde büyümesi sağlanır.

Pamukla tırnak batması tedavisi

Tel İle Tırnak Batması Tedavisi

Son zamanlarda pamuk uygulamasının yerini tırnak telleri almıştır. Bu teller ile tırnağın açısının değiştirilmesi hedeflenir. Yaklaşık olarak 3-4 hafta kullanılması gerekir. Kullanım süresinde hastalarda hafif düzeyde ağrı olabilir. Genellikle telin 3-4 hafta kullanması yeterlidir. Ancak bazı durumlarda tekrar etmesi halinde uygulamanın birkaç kez tekrar edilmesi gerekmektedir.

İlerlemiş ve kronikleşmiş vakıalarda evde yapılan bu tür uygulamalar yetersiz kalmaktadır.

tırnak teli

Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Batık tedavisi genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tedavi için önceden tırnağı komple çekerek yapılmaktaydı. Ancak bu tedavide tırnağın çıkış açısı değişmediği için tırnağın uzaması ile genellikle sorun tekrar etmekteydi.

Günümüzde batık tedavisi tırnağın tamamı çıkarılmadan yapılmaktadır. Batık tedavisinde ilk olarak iltihap varsa doktorun reçete edeceği ilaçlar kullanılır. Sonrasında tırnağın batan kısmı, yatağı ve şiş kısmı cerrahi müdahale ile çıkarılır. Tırnağın batmaya neden olan kısmı küretle temizlenir ve daha sonra tırnağın aynı açı ile çıkmasını engellemek için küretle temizlenen alan radyo frekans ile yakılır. Bu tedavi yöntemi ameliyat ya da emet yöntemi olarak bilinmektedir.

Bu tedavi yönteminde batık olan kısım radyo frekansla yakılır. Bu sayede tırnağın çıkış açısı değiştirilmiş olur ve sorunun tekrar etme riski ortadan kaldırılmış olur.

Tırnak Batması Nasıl Engellenir?

Batık oluşmasını engellemek için ilk olarak kişisel hata ve ihmallerden kaynaklı nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin tırnaklar doğru şekilde kesilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Ayağın uç kısmını sıkmayacak rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

Sorunun başlangıcı fark edilir edilmez pamuk uygulaması ve tel gibi uygulamalarla ilerlemesi engellenmelidir.


[1]Haneke, E. (2012). Controversies in the treatment of ingrown nails. Dermatology research and practice2012.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3362847/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir