Günümüzde en çok talep gören estetik uygulama Botulinum Toksini enjeksiyonudur. Acısız, ağrısız bir şekilde kolayca uygulanması, kalıcı olmaması (istenmeyen bir sonuç alınması halinde dönüşü olması), uygun fiyatlı olması gibi nedenler sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yazımızda Botulinum Toksini uygulamasının ne olduğundan, ne işe yaradığından, hangi bölgelere uygulandığından detaylı olarak bahsedilecektir.
Botulinum Toksini Nedir?
Botulinum Toksini maddesi sağlık ve kozmetik alanında sıklıkla kullanılan bir etken maddedir. Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bitkisel bir proteindir. Etkisi kasları geçici olarak devre dışı bırakmaktır. Bu özelliği sayesinde sağlık ve kozmetik alanında 1970li yıllardan itibaren güvenle kullanılmaktadır. (1)
Botulinum Toksini Ne İşe Yarar?
Kasların geçici olarak devre dışı bırakılması ya da güçsüzleştirilmesi pek çok fayda sağlamaktadır. Örneğin sağlık alanında makat çatlağı hastalığının iyileşmesi için makat bölgesine enjeksiyon yapılarak bölgede ki kasların geçici olarak devre dışı bırakılması sağlanır ve bu sayede makat bölgesinde oluşan yara iyileşir.
Kozmetik alanında ise Botulinum Toksini enjeksiyonunun en yaygın kullanıldığı alan kırışıklıkların tedavi edilmesi / geçirilmesidir. Mimik kullanımına bağlı olarak yıllar içerisinde deri kıvrımları belirgin hale gelir. Bu tür durumlarda uygun kas gruplarına enjeksiyon yaparak kırışıklıklar açılabilir.
Botulinum Toksini etken maddesinin kullanıldığı bir diğer alan ise aşırı terleme durumudur. Aşırı terleme sorunu olan bireylere sorunun kaynağına göre ellere, koltuk altına veya makat bölgesine enjeksiyon yapılarak terleme sorununun önüne geçilebilir.
Aşırı Terleme Tedavisinde Etkilidir
Bazı bireylerde ter bezleri çok çalışır bu durumda yaz, kış aşırı terleme sorununa neden olur. Aşırı terleme sorunu yaşanması sosyal hayatı da olumsuz etkilemektedir. Botulinum Toksini Enjeksiyonu ile aşırı terleme sorunu kolaylıkla tedavi edilebilir.
Aşırı terleme sorunu koltuk altında, ellerde ve ayaklarda ve makat bölgesinde ortaya çıkabilir. Tüm bu bölgelerde ortaya çıkan aşırı terleme sorunu enjeksiyon yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Botulinum Toksini Enjeksiyonu ile aşırı terlemeye neden olan sinir uçları geçici olarak bloke edilir. Böylece aşırı terleme sorunu durdurulur. Tedavinin etkisi 1 hafta içerisinde net olarak gözlenir ve 8-9 ay kadar devam eder. Hastanın ihtiyaç duyması halinde uygulama tekrarlanabilir.
Kırışıklıkları Ortadan Kaldırır
Kırışıklıklar yaşlı bir görünüme neden olmasından dolayı tedavi edilmesi istenir. Kırışıkların geçirilmesi için piyasada birçok krem, serum vb. kozmetik ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin uzun zaman ve düzenli bir şekilde kullanılması ile kırışıklıklarda düzelme sağlanabilir.
Uzun süre ve düzenli krem kullanımı kişiler açısından her zaman sürdürülebilir ve ekonomik olmayabilir. Botulinum Toksini enjeksiyonu ile kırışıklar daha ekonomik, kalıcı ve pratik bir şekilde geçirilebilir. Başlıca kırışıklık tedavisi yapılan alanlar şunlardır;
Alın Kırışıklıkları
Kaz Ayakları Kırışıklıkları
Kaş Arası Kırışıklıkları
Boyun Bölgesi Kırışıklıkları
Dudak Çevresi Kırışıklıkları
Çene Bölgesi (Massater Botox) (Çene İnceltme)
Kaş Kaldırma (Kaş çevresine uygulanan botoxla kaş kaldırma işlemi yapılabilir)
Kırışıklık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Enjeksiyon ile kırışıklık tedavisi oldukça kolay bir şekilde yapılabilir. İlk olarak kırışıkların geçirilmesi istenilen alanlar tespit edilir. Sonrasında enjeksiyon yapılacak kas grupları belirlenir ve çok ince uçlu bir iğne ile tespit edilen alanlara ilaç enjekte edilir. Yapılan bölge sayısına göre işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Tedaviden hemen sonra etkiler görülmeye kırışıklıklar bölgesel olarak geçmeye başlar. Ancak etkinin tam olarak maksimum noktasına ulaşması on günü bulur. Yani tedaviden on gün sonra son halini alır.
Botulinum Toksini Etkisi Ne Kadar Süre Devam Eder?
Uygulama sonrasında etki ortalama 6 ay devam eder. Düzenli uygulama yapılan bireylerde bu süre 12 aya kadar uzayabilmektedir. 5-6 defa enjeksiyon yapıldıktan sonra kaslarda güçsüzleşme olur ve bu durumda yapılan enjeksiyon normalden çok daha uzun süre dayanır.
Botox kırışıklıkların başladığı yaştan itibaren yapılabilir. Olabildiğince erken dönemde başlamak en akıllıca yaklaşımdır. Botox yapıldığı yaşlarda başlandığında yaş bir anlamda o yaşlarda sabitlenmiş olur. Örneğin 35 yaşında botox yaptırdıysanız 45 yaşına geldiğinizde hala 35 yşınızdaki görüntünüzü korumuş olursunuz.
Botulinum Toksini Yan Etkisi Var mı?
Uygulama sonrasında enjeksiyon yapılmasına bağlı olarak hafif kızarıklıklar oluşabilir. Onun dışında herhangi bir şikayete ya da yan etkiye neden olmaz.
Sağlık Bakanlığından Onaylı Mıdır?
Evet. Hem sağlık bakanlığından hemde FDA tarafından onaylıdır.
Kremler Kırışıklığı Önleyebilir mi?
Elbette piyasada bulunan etkili kırışıklık kremleri vardır. Bu ürünler genellikle fiyatı yüksek ve sürekli kullanılması gereken ürünlerdir. Bu ürünlerle kırışıklar belli ölçüde tedavi edilebilir. Ancak Botulinum Toksini enjeksiyonu ile olduğu kadar etkili ve kalıcı olmaz.
Uygulanma sonrasında estetik ve doğal olmayan bir görüntü ile karşılaşılmaması için mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Güzellik merkezleri gibi yerlerde bu tür uygulamalar yaptırılmamalıdır.
REFERANSLAR
- Padda, I. S., & Tadi, P. (2021). Botulinum toxin. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
- Nigam, P. K., & Nigam, A. (2010). Botulinum toxin. Indian journal of dermatology, 55(1), 8.
- Satriyasa, B. K. (2019). Botulinum toxin (Botox) A for reducing the appearance of facial wrinkles: a literature review of clinical use and pharmacological aspect. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 12, 223.
Op. Dr. Nihat Aydın – Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı- (Ameliyatsız Varis Tedavileri, Hemanjiom Tedavisi, Mezoterapi Uygulamaları, Prp uygulamaları, Kırışıklık Tedavisi, Dolgu ENjeksiyonu, Ameliyatsız Estetik Tedaviler)